İdeal Meslek Tercihi

Neslim Güvendeğer Doksat      25 Aralık 2013 Çarşamba      3500

 

İdeal Meslek Tercihi

 

Küçücük bir çocukken başlar yetişkinliğe yönelik hayâllerimiz… Meslekî kariyer yapmak, iyi bir ev ve araba sâhibi olmak… Evlenmek, çoluk çocuğa kavuşmak…


Etrafımızda takdir ettiğimiz ablaları, ağabeyleri model alırız kendimize. Onların meslekleri, hayatları coşturur gönlümüzü. Onlar gibi olmayı hayâl eder dururuz. Büyüdükçe beğenip de takdir ettiğimiz bu özdeşim figürleri çeşitlenir. Eski hayâllerimize şaşıp kalırız biz nasıl öyle olmak istemişiz diye. Yeni özdeşim modelleri girmeye başlar hayatımıza.


Bir de öğrenmişizdir artık âilemizden, okulumuzdan, arkadaşlarımızdan paranın gücünü. “En iyi meslek; en çok para kazandırandır, kazanç açısından en makbûl olandır” fikri çelmeye başlar aklımızı yavaş yavaş.


Peki ya babamızın annemizin meslek seçimimize katkıları nelerdir? Ebeveynlerin en temel arzusu “Çocuğumuz bizi her anlamda aşsın”, “bizim çektiğimiz sıkıntıları çocuğumuz çekmesin” şeklindedir. Bu mânâda, evlâtlarına günün yükselen değerleri ile ilgili bir meslek seçmeleri konusunda yönlendirmeleri sıkça yaptıklarını günlük pratiğimizde görmekteyiz.


Ne yazık ki pek çok genç insan âile müdahalesiyle, sâdece gelir düzeyi iyi olur umuduyla, sevmedikleri meslek kapılarını çalarak başarı oranlarını kendiliğinden örselemekteler. Kafalarındaki mesleğin ne olduğunu tam bilmeden, sosyal destek sistemlerinden ayrı kalmaya hazır olmadıkları hâlde, sâdece elde edebilmek için, puanlarının ancak yettiği uzak ve küçük şehirlerdeki üniversitelere başlayabiliyorlar. Böyle bir yolun sonunda bu genç insanları bekleyen TEK ŞEY: Başarısızlık ve mutsuzluk… Bu şartlar altında, daha yolun başında depresyona girmeye aday gençler yetiştiriyoruz maalesef!

 


O hâlde, ideâl meslek seçimi nasıl yapılmalıdır ve ebeveynlerin bu konudaki yönlendirmeleri nereye kadar olmalıdır?

 


—Öncelikle her çocuğun özellikle yatkın olduğu ilgi alanları ve belirli yetenekleri vardır. İlköğretim ve lise çağlarında bu yeteneklerin araştırılması çok önemlidir. Bu konuda öğretmen görüşlerinin alınması da faydalı olur.

 

—Çocuğunuza pek çok uğraşının kapısını açın. Örneğin onu spor, müzik, resim, edebiyat, fen, matematik sahalarında değişik etkinliklerle tanıştırın. Her alandaki yeteneğini ve başarısını tartın. Ancak, beceremediği ve istemediği alanda ilerlemesi için asla zorlamayın. Bazı çocuklar yetenekli ve başarılı oldukları bazı ilgi alanlarını her şeye rağmen sevmeyebilirler ve bu konuda uğraşmak istemeyebilirler. SİZİN ROLÜNÜZ SÂDECE TANIŞTIRMA VE HER ŞEY YOLUNDA İSE DESTEKLEMEKTİR.

 

—Lisenin son senelerinde, ilgilendikleri değişik meslek gruplarından kişilerle gençlerin görüştürülmesi ve ayrıntılı bilgi almalarının desteklenmesi doğru meslek seçiminde çok önemli rol oynar.

 

—Gencin ideâlindeki mesleği uğruna âilesinden ayrı yaşamaya ve alıştığı sosyal destek sisteminden uzaklaşmaya ruhsal olgunluk yönünden hazır olup olmadığı ayrıca değerlendirilmelidir. Çünkü bu yaşlar, “ayrılma-bireyselleşme” süreçlerinin tam olgunlaştığı dönemlerdir. Ancak, genç hâlen o ruhsal aşamaya gelememişse, uzak bir şehirde üniversiteye başlamak, onu her anlamda zorlayacak ve başarısını etkileyecektir.

 

—Üniversiteye başlamış olan çocuğunuz artık bir genç-yetişkindir. Genç tercihleri, kimliği büyük oranda oturuşmuş bir bireydir. Ebeveyn olarak bu dönemde bu konudaki desteğiniz ONUN İHTİYAÇ DUYDUĞU ORANDA devam etmelidir.

 

Özetle, genç için İDEÂL OLAN MESLEK; sâdece günümüzün yükselen değerlerine uygun olmanın ötesinde, onun severek uygulayabileceği, yeteneklerinin gelişmesine ve zenginleşmesine zemin hazırlayacak meslektir.

 


MUTLU ve ÜRETKEN GENÇ BİR TOPLUMA SÂHİP OLMANIN SIRRI BURADADIR.

 

 


 

Doçent Dr. Neslim Güvendeğer Doksat

Paylaş Paylaş
Yeni Eklenen Yazılar

Kerem Doksat Show TV de Zahide Yetiş ile 2

Prof. Dr. Mehmet Kerem Doksat, DÜNYA KADINLAR GÜNÜ sebebiyle, 08.03.2016 tarihinde Show Tv'de Cahide Yetiş ile canlı...

Kerem Doksat Show TV de Zahide Yetiş ile

https://youtu.be/T4u3Ni2y7Bs...

Kerem Doksat Show TV de Zahide Yetiş ile 1

https://youtu.be/8AQsrmb31ZY...

SİGARA BIRAKMA VE HİPNOZ TEKNİĞİ

KEREM DOKSAT'TAN, UYGULAMALI SİGARA BIRAKMA HİPNOZ TEKNİĞİ. ...

ÇOCUKTA CİNSEL TACİZİ DEĞERLENDİRME VE GÖRÜŞME TEKNİĞİ

NESLİM DOKSAT, 2015 ŞİDDETİ ANLAMAK KONGRESİNDE ÇOCUKLARDA CİNSEL TACİZİ DEĞERLENDİRMEYE YÖNELİK KURS VERİYOR. ...

Web Tasarım Sapka.org   ©