Çocuğun Memeden Kesilmesi

Neslim Güvendeğer Doksat      25 Aralık 2013 Çarşamba      2126

 

Çocuğun Memeden Kesilmesi

 

Çocuğun memeden kesilmesi Ne zaman uygundur?

 


Memeden kesilme hem anne hem de çocuk ruh sağlığı açısından çok önemli bir süreçtir. Bu sâyede bebek, anneden ayrılma, ayrışma ve farklı bir birey olarak hayatını sürdürme aşamasının ilk adımını gerçekleştirmiş olur.

 


Memeden kesme zamanının kararı anneye âit olmakla beraber, ilk altı ay boyunca anne sütüyle beslenmenin çok faydalı olduğu bilinmektedir. Yedinci ilâ on ikinci ay arasında da normâl öğünlerinin arasında günde bir veya iki kere anne sütü alması sağlıklı ve dengeli beslenmesi açısından önem taşır. Memeden kesme kararı annenin işe başlaması veya anne ve bebekle ilgili sağlık sorunlarının varlığı durumunda daha erken verilebilir.

 


Emzirme dönemi bittikten sonra anneler, çocuklarının kendilerine bir daha asla bu kadar bağımlı olmayacağını hissederler. Bu sebeple de emzirmeyi kesmek konusunda çelişki yaşayabilirler.


Bu açılardan sürecin, anne ve bebeğin hazır olması durumunda başlatılması büyük önem taşımaktadır.

 

Memeden Kesme Esnasında Hangi Yöntemler Uygulanabilir?


Anne ve bebeğin duygusal yönden hazırlanması açısından en uygun olan yöntem bu işin tedrici olarak yapılmasıdır. Tavsiye edilen yöntemlerin en önde geleni işe emzirme sayısını azaltarak ve emzirme süresini kısaltarak başlamaktır. Karar verildiği andan itibâren bâzı öğünlerde anne sütünün sağılarak biberonla verilmesi, bebeğin memeden ayrılma sürecini kolaylaştırabilir. Bu süreçte annenin kararlı ve tutarlı davranması esastır.

 


Genellikle günün akışı açısından daha az engelleyici olması sebebiyle, ilk olarak öğlen emzirmesi kaldırılarak yerine formül mama verilir. Anneyle çocuk arasındaki bağ açısından ayrı bir yeri olan uykudan önceki emzirmenin ise en son vazgeçilen olması tavsiye edilir.

 

 


Doçent Dr. Neslim Güvendeğer Doksat

 


Bâzı durumlarda ise bebeğin kendisi emmek istemez, sunulan biberonu daha fazla tercih eder olur.

 


Çocuk emmek istediğinde geçiştirmek, dikkatini dağıtmak ve erteleyerek emzirmek de bâzı annelerin başvurduğu yöntemler arasındadır. Ancak bu şekilde davranmak çocukla anne arasındaki güven ilişkisini zedeleyebileceği için çok uygun değildir.

 

Benzer şekilde, meme isteyen çocuğa bağırmak, azarlamak, korkutmak, memenin dış görünüşünü çocuğun beğenmeyeceği ve istemeyeceği bir şekle getirerek sunmak gibi yöntemlere ASLA başvurulmaması gereklidir. Böyle yanlış yöntemler çocuktaki güven duygusunu örseleyerek, geriye dönüşü çok zor olan ruhsal hastalıklara zemin hazırlar.

 


Özetleyecek olursak, bebeğin özerkleşmesini, annenin de bu durumun kabûlünü destekleyen ilk adım olması nedeniyle çok büyük önem taşıyan bu sürecin, özenle ele alınması gerekmektedir.

 

 

Paylaş Paylaş
Yeni Eklenen Yazılar

Kerem Doksat Show TV de Zahide Yetiş ile 2

Prof. Dr. Mehmet Kerem Doksat, DÜNYA KADINLAR GÜNÜ sebebiyle, 08.03.2016 tarihinde Show Tv'de Cahide Yetiş ile canlı...

Kerem Doksat Show TV de Zahide Yetiş ile

https://youtu.be/T4u3Ni2y7Bs...

Kerem Doksat Show TV de Zahide Yetiş ile 1

https://youtu.be/8AQsrmb31ZY...

SİGARA BIRAKMA VE HİPNOZ TEKNİĞİ

KEREM DOKSAT'TAN, UYGULAMALI SİGARA BIRAKMA HİPNOZ TEKNİĞİ. ...

ÇOCUKTA CİNSEL TACİZİ DEĞERLENDİRME VE GÖRÜŞME TEKNİĞİ

NESLİM DOKSAT, 2015 ŞİDDETİ ANLAMAK KONGRESİNDE ÇOCUKLARDA CİNSEL TACİZİ DEĞERLENDİRMEYE YÖNELİK KURS VERİYOR. ...

Web Tasarım Sapka.org   ©