Ana Sınıfından İlköğretime Geçiş Uygun Ebeveyn Tutumları

Neslim Güvendeğer Doksat      25 Aralık 2013 Çarşamba      2237

Ana Sınıfından İlköğretime Geçiş Uygun Ebeveyn Tutumları

 

Ana sınıfı günümüzde akademik açıdan temel bilgilerin ilk olarak öğretileceği, sosyalleşmenin temellerinin ilk olarak atılacağı bir dönemdir.

 

Ana sınıfında çocuğa verilmesi gereken temel bilgiler şunları kapsamaktadır:

 

—Akran iletişimi, sosyal beceriler, sosyal paylaşım, sıra bekleme, hayâlî oyun yeteneğinin zenginleştirilmesi;

 

—Basit matematik kavramlarının (toplama, çıkartma vb.) oluşturulması;

 

—Masallar dinleterek sözel anlama yeteneğinin geliştirilmesi;

 

—Resimlere bakarak hayatî olayların anlattırılması, sözel ifâde yeteneğinin geliştirilmesi, kelime dağarcığının zenginleştirilmesi;

 

—Basit müzikal melodilerin ifâdesi;

 

—Basit bilişsel süreçlerin yaşa uygun şekilde gelişmesini desteklemek (temel renkleri, haftanın günlerini, mevsimleri, ayları, temel rakamları tanıma, ismini yazabilme vb.);

 

—Basit el becerilerinin pekiştirilmesi (boyama, kâğıt katlama, makasla kesme vb.);

 

—Çocuğun okul ve okul otoritesi disiplinine ruhsal açıdan alışmasını desteklemek;

 

—Çocuğu ilköğretim döneminin akademik ve sosyal mesuliyetlerine karşı hazırlamak;

 

Ana sınıfı dönemi, gerek okul, gerekse de anne babalar açısından çocuğa bu açılardan destek verilen bir süreç olmalıdır. Çocuk, âile ve öğretmeni tarafından ilkokula başlama fikrine, okuma, okula gitme fikrine hazırlanmalıdır. Âilenin buradaki rolü, yeri geldiğinde çevrede okula gitmekte olan çocukları da örnek olarak göstererek, okumanın amacını aşılamak şeklinde olmalıdır.

 


Birinci sınıfa başlayacak olan çocuk bu konuda kati şekilde yüreklendirilmeli ve desteklenmelidir.

 

İlkokul birinci sınıfa başlamada uygun ebeveyn tutumları:


—Okullar açılmadan önceki kırtasiye ve kıyafet alışverişini çocuğunuzla beraber yapın ve onu bu konuda yüreklendirip teşvik edin.

 

—Okul seçimi konusunda kesin bir kanaâte vardıktan sonra, okullar açılmadan önce çocuğunuzla beraber okulu gezin ve neden bu okulu seçmiş olduğunuza dair olumlu şeyler söyleyin.

 

—İlkokulun birinci günü çocuğunuzla beraber okula gidin. Onu sınıf öğretmeniyle tanıştırın, okul bittiğinde onu kimin alacağını, sizin onu nerede hangi şartlar altında karşılayacağınızı kesinleştirip, onu öğretmenine emanet edip, okuldan ayrılın.

 

—Her konuda, özellikle çocuğun okuldan sonra karşılanması konusunda vermiş olduğunuz sözleri eksiksiz olarak yerine getirmeye çalışın. Tutamayacağınız sözü vermeyin.

 

—Sınıf öğretmeniyle iyi bir diyalog kurun. Sınıfta her hangi bir sorun yaşandığı takdirde size en kısa zamanda ulaşmasını temin edin.

 

—Çocuğunuzun sınıftaki akademik ve sosyal açıdan durumunu öğretmeninden alacağınız bilgiler doğrultusunda yakından takip etmeye çalışın.

 

—Ders çalışma alışkanlığı birinci sınıftan itibâren kazanılır. O nedenle çocuğunuz eve geldikten ve dinlendikten sonra, okulda yapmış oldukları dersleri beraberce gözden geçirin. Ev ödevi varsa, KENDİSİNİN yapması için teşvik edin. Ona bu konuda destek olun.

 

—Çocuğunuzun başarısını ve olumlu davranışlarını her zaman takdir edin. Akademik açıdan hataları olduğunda, yanlış yaptığında kızıp bağırmayın, destekleyici ve sabırlı bir şekilde yön gösterip doğru olanı KENDİSİNİN bulmasını sağlayın.

 

—Akran ilişkilerinde yaşanan sorunlarda, hayatî ve büyük sorunlar yaşanmadıkça ebeveyn olarak SİZ MÜDAHALE ETMEYİN. Çocuğunuza doğru yolu göstererek çözümü KENDİSİNİN bulmasını temin edin.

 

—Çocuğunuzun başarısını, okuma hızını başkalarıyla mukayese etmeyin.

 

—Çantasından eve gelen eşyâları her zaman kontrol edin. Çocuğunuza âit olmayan bir eşyâ eve getirilmişse (yolda da bulmuş olabilir), ertesi gün öğretmenine iâde edilmesini sağlayın.

 

—Ödevler bittikten sonra her akşam çantasını kendisinin toplamasını sağlayın. Bu konuda yol gösterici olun.

 

—Çocuğunuz her hangi bir konuyla ilgili olarak yalan bir beyanatta bulunursa, “başka türlü olmuş olabilir mi? Bir daha gözden geçir istersen” gibi bir yaklaşımla devreye girip, gerçek açığa çıktıktan sonra, size karşı her zaman dürüstçe davranması gerektiği hususunda onu yönlendirin.

 

—Müzik, san’at ve sportif faâliyetlerde yaşı ve yetenekleriyle uyumlu olacak şekilde, çocuğunuza mutlaka destek verin.

 

—Düzenli beslenme alışkanlığı aşılayın,

 

—Televizyon seyretme alışkanlığını yaşıyla uyumlu olacak şekilde sınırlayın. Eğitici nitelikteki uygun olan programları seyretmesini sağlayın.

 

Sonuç olarak, birinci sınıf düzeyindeki bir çocuk, okuma yazmayı, basit matematik hesapları, genel kavramları, yaşıyla orantılı olacak şekilde günlük sosyal bilgileri öğrenebilmelidir. Akran ilişkilerinde sosyal kuralları, paylaşmayı, oyun oynamayı olabildiğince iyi başarabilmelidir. El becerileri ise, yaşına uygun düzeyde gelişmiş olmalıdır.

 

Şayet bu gelişim basamaklarından her hangi birisinde ısrar eden bir sorun yaşanıyorsa, en kısa zamanda bir çocuk ve ergen psikiyatrından yardım almak en akıllıca davranış olacaktır.

 


 

 

Doçent Dr. Neslim Güvendeğer Doksat

Paylaş Paylaş
Yeni Eklenen Yazılar

Kerem Doksat Show TV de Zahide Yetiş ile 2

Prof. Dr. Mehmet Kerem Doksat, DÜNYA KADINLAR GÜNÜ sebebiyle, 08.03.2016 tarihinde Show Tv'de Cahide Yetiş ile canlı...

Kerem Doksat Show TV de Zahide Yetiş ile

https://youtu.be/T4u3Ni2y7Bs...

Kerem Doksat Show TV de Zahide Yetiş ile 1

https://youtu.be/8AQsrmb31ZY...

SİGARA BIRAKMA VE HİPNOZ TEKNİĞİ

KEREM DOKSAT'TAN, UYGULAMALI SİGARA BIRAKMA HİPNOZ TEKNİĞİ. ...

ÇOCUKTA CİNSEL TACİZİ DEĞERLENDİRME VE GÖRÜŞME TEKNİĞİ

NESLİM DOKSAT, 2015 ŞİDDETİ ANLAMAK KONGRESİNDE ÇOCUKLARDA CİNSEL TACİZİ DEĞERLENDİRMEYE YÖNELİK KURS VERİYOR. ...

Web Tasarım Sapka.org   ©